Nektaryna – jest to odmiana brzoskwini zwyczajnej, różniąca się od niej przede wszystkim tym, iż owoce nektaryn mają gładką skórkę. Badając pochodzenie tej rośliny zakładano, że może ona mieć coś wspólnego ze śliwką. W toku badań wykluczono jednak tę opcję. Nektaryna pochodzi wprost od brzoskwini, a brak charakterystycznego omszenia tłumaczy się istnieniem genu recesywnego. Największymi producentami tychże owoców są: Włochy, Hiszpania, Francja, Grecja i Stany Zjednoczone. W Polsce także jest ona uprawiana.

Owoce nektarynki mają gładką, żółtopomarańczową skórkę i ważą od 100 do 200 g. W środku owocu znajdziemy dużą pestkę, która gładko odchodzi od soczystego i smacznego miąższu. Zawierają one bardzo dużo witaminy C, która poprawia odporność.

Nektarynki - drzewka do sadzenia

Spożywanie nektarynek znacznie opóźnia proces starzenia się. Ponadto, owoce te są bogate w witaminy B, E i K. Nektarynki są zazwyczaj spożywane na bieżąco. Można je też ususzyć, poddać procesowi kandyzowania, użyć jako dodatku do lodów bądź ciast, a także zrobić z nich przetwory takie jak: kompoty, soki, galaretki i dżemy.

Nektaryna to drzewo dość trudne w uprawie. Uprawia się ją głównie na zachodzie Polski. Nektaryny do prawidłowego rozwoju potrzebują stanowisk osłoniętych od zimnych powiewów wiatru. Najlepiej rosną na glebach ciepłych, przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych i próchniczych. Drzewa i ich kwiaty są bardzo wrażliwe na wiosenne przymrozki.

Najbardziej rozpowszechnione odmiany nektarynek to: Red Gold, Fantasia, Harco, Hardried, Płaskowoowocowa i Harblaze .

W naszej szkółce produkujemy różne odmiany nektarynek, a są to m.in.:

  • …i inne