Morela to roślina z rodziny różowatych. Wywodzi się z Azji, naturalnie rośnie głównie w Chinach, Kirgistanie i Korei. Obecnie uprawiana jest także w Ameryce Płn. oraz Europie a także w Polsce.

Owoce moreli to duże kuliste, delikatnie spłaszczone pestkowce, których skórka przybiera najczęściej barwę pomarańczową. Morele mają wiele właściwości zdrowotnych.

Przede wszystkim, korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego oraz nerek. Obniżają ciśnienie tętnicze, a także pomagają w usuwaniu „złego” cholesterolu z krwi. Co więcej, morele działają wzmacniająco na organizm i zapobiegają przeziębieniom. W kuchni mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Doskonale nadają się na dżemy i konfitury, a także jako nadzienie do pierogów czy knedli. Można z nich produkować także napoje alkoholowe takie jak likiery i nalewki. Nadają się też oczywiście do bieżącego spożycia.

Chcąc uprawiać morele należy pamiętać, że najlepiej rosną one na ciepłych jasnych słonecznych stanowiskach o żyznej, umiarkowanie wilgotnej i szybko nagrzewającej się glebie. Trzeba także dodać, iż drzewa moreli są wrażliwe na długotrwałe opady deszczu a także na przymrozki.

Najpopularniejsze odmiany moreli to: Early Orange, Darina, Harcot, Heja, Orangered, Pietropawłowskij i Somo.

W naszej szkółce produkujemy różne odmiany moreli, a są to m.in.: