Early Orange to amerykańska odmiana moreli. Dość trudna w uprawie. Jak każda morela sadzona w warunkach sadów towarowych, wymaga ona miejsca osłoniętego od wiatru.

Warto ją sadzić w pobliżu zbiorników wodnych czy lasów. Ponadto, lubi ona gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste, lekko wilgotne i przepuszczalne. Plonuje obficie i corocznie. Jej owoce dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej połowie lipca. Wymagają one jednak kilkukrotnego zbioru. Owoce Early Orange są średnie i kuliste. Ich skórka ma pomarańczową barwę i jest pokryta subtelnym czerwonym rumieńcem. W smaku są słodko-kwaśne. Dobrze znoszą transport i nie pękają. Mają bogate zastosowanie: możemy je spożyć jako przekąskę, użyć jako dodatku do ciast czy deserów, a także przygotować z nich wiele przetworów. Drzewa tej odmiany dobrze znoszą niskie temperatury. Nieźle radzą sobie też z chorobami. Jest to roślina samopylna.