Węgierka zwykła to bardzo stara odmiana śliwy o nieznanym pochodzeniu. Najprawdopodobniej wywodzi się z Azji Mniejszej.

W Europie znana od wielu wieków, a do Polski sprowadzona z Węgier. Najlepiej rozwija się na stanowisku słonecznym o glebie żyznej, próchniczej i wilgotnej. Plonuje obficie i corocznie. Z reguły, jej owoce zbiera się na przełomie września i października. Są one małe bądź średnie. Są one cenione za niezwykłe walory smakowe; są bardzo słodkie. Ich skórka jest brunatnofioletowa. Owoce tej odmiany dobrze znoszą transport i nadają się do dłuższego przechowania. Można je przetworzyć na powidła, susz czy śliwowicę. Przeznaczane są także do bieżącej konsumpcji. Niestety drzewka tej odmiany mogą być podatne na choroby i niskie temperatury. Jest to odmiana samopylna.

Śliwa - sadzonki z Zasowa