Węgierka Wczesna, znana także pod nazwą Węgierka Angielska, to odmiana śliwy o nieznanym rodowodzie. W Polsce jest ona bardzo popularna.

Można ją hodować w całym kraju. Jej ulubionymi miejscami do rozwoju są stanowiska słoneczne o glebie średnio zwięzłej, gliniastej i wilgotnej. Drzewa owocują obficie, ale niestety mają tendencję do wydawania plonów raz na dwa lata. Owoce zrodzone przez tą odmianę zbierane są  najczęściej pod koniec sierpnia. Przy obfitym obrodzeniu, są one drobne. Ich skórka jest pokryta ciemno granatowym kolorem. W smaku są słodko-kwaśne. Nadają się do bezpośredniej konsumpcji, ale także do produkcji dżemów, kompotów i powideł. Doskonale sprawdzają się także jako dodatek do ciast, knedli i deserów. Dobrze znoszą transport. Węgierka Wczesna jest polecana do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich. Jej odporność na mróz i choroby jest wysoka. Jest to odmiana samopylna.

Śliwa - sadzonki z Zasowa