Węgierka Dąbrowicka to odmiana śliwy pochodząca z Polski. Została ona wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach z siewki Węgierki Zwykłej.

Bardzo rozpowszechniona w całej Polsce, szczególnie na Mazowszu. Lubi stanowiska oświetlone i słoneczne o glebie żyznej, umiarkowanie wilgotnej i przepuszczalnej. Plonuje obficie, ale bywa, że nieregularnie. Jej owoce dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej połowie sierpnia. Są one średniej wielkości, a ich skórka jest pokryta fioletowo-granatową barwą. W smaku słodko-kwaśne. Bardzo dobrze znoszą transport. Są wykorzystywane jako dodatek do ciast deserów, w produkcji przetworów, ale nadają się też do bieżącego spożycia. Węgierka Dąbrowicka to odmiana świetnie nadająca się do nasadzeń amatorskich  w przydomowych ogródkach. Bardzo odporna na niskie temperatury. Dobrze radzi sobie też z chorobami. Jest to odmiana obcopylna, a najlepiej rozwija się w sąsiedztwie takich odmian jak: Čačanska Lepotica, Čačanska Rana i Amers.

Śliwa - sadzonki z Zasowa