Herman to śliwa, która powstała w Szwecji w wyniku skrzyżowania odmian Car i Ruth Gerstetter. Jest to jedna z nowszych odmian, i z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna.

Najlepiej rośnie na glebie żyznej i nawadnianej. Jej owoce dojrzewają nierównomiernie, w związku z tym musimy nastawić się na dwukrotny zbiór. Ma on miejsce zazwyczaj w połowie lipca. Niestety, owoce tej odmiany mają tendencję do opadania z drzew. Po zerwaniu mogą poleżeć kilka dni, dobrze znoszą transport. Najczęściej spożywane są jednak od razu. Owoc tej śliwy jest średni i lekko kwaskowaty w smaku. Jego bordowa skórka pokryta jest fioletowo-niebieskim rumieńcem. Zaletą tej odmiany jest jej wysoka odporność na mróz, a także na choroby. Można ją uprawiać w sadach towarowych i amatorskich. Herman to odmiana częściowo samopylna, ale lubi też sąsiedztwo śliw takich jak Amers czy  Čačanska Rana.

Śliwa - sadzonki z Zasowa