Diana to odmiana śliwy o pochodzeniu rumuńskim. Powstała ona wskutek skrzyżowania odmian Renkloda Althana i Early Rivers.

Jej ulubionym miejscem do rozwoju jest stanowisko ciepłe i słoneczne o glebie żyznej i gliniastej. Odradza się ją sadzić w ziemi podmokłej. Plonuje umiarkowanie obficie. Owoce przez nią wydawane wymagają zbioru bardzo wcześnie, bo już w trzeciej dekadzie lipca. Są one z reguły duże, kwaskowate w smaku, a ich skórka pokryta jest fioletowo-niebieskim rumieńcem. Spożywane są przeważnie na bieżąco. Można także je dodawać do deserów, ciast i knedli. Niestety, Diana to odmiana wrażliwa na mróz. Jednakże, lepiej radzi sobie z chorobami. Drzewka tej odmiany są obcopylne, dlatego najlepiej sadzić je w towarzystwie innych śliw, takich jak: Bluefree, Stanley, Oneida, Amers i Valor.

Śliwa - sadzonki z Zasowa