Szampion odmiana jabłoni pochodząca z Czech, powstała na skutek skrzyżowania Koksy Pomarańczowej i Golden Delicious; bardzo popularna w Polsce.

Swoją popularność zawdzięcza różnorakiemu zastosowaniu; można ją uprawiać amatorsko, towarowo, przydomowo, a także ekologicznie. Jabłoń ta owocuje corocznie i obficie, a jej plony zbiera się przeważnie na przełomie września i października. Owoce tej odmiany duże i czerwone. W smaku słodko-winne. Dużą ich zaletą jest to, że można je długo przechowywać. Wykorzystywane są do celów deserowych, a także do wytworu różnych przetworów. Szampion, mimo iż jest odmianą zimową, jest bardzo wrażliwy na mróz. Dlatego należy go sadzić w cieplejszych rejonach kraju. Należy też nadmienić, że jego odporność na choroby jest średnia. Naturalnymi zapylaczami Szampiona są odmiany: Lobo, Spartan, Delikates i James Grieve.

Jabłoń