Oliwka żółta – dobrze znana papierówka; jest to odmiana jabłoni pochodząca z Łotwy.

Chętnie uprawiana w Europie. Najczęściej sadzi się ją w przydomowych ogródkach i działkach. Jej owoców nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego też nie jest uprawiana w celach przemysłowych. Z racji wysokiej odporności na mróz, można ją sadzić w całej Polsce. Oliwka Żółta lubi stanowiska słoneczne i glebę piaszczysto-gliniastą. Papierówka owocuje co drugi rok. W zależności od panujących temperatur, jej plony możemy zbierać od trzeciej dekady lipca do połowy sierpnia. Zasada jest prosta – im cieplej tym wcześniej pojawiają się owoce. Owoce Oliwki Żółtej w pierwszych latach są spore. Z biegiem czasu, stają się one coraz drobniejsze. Mają kolor seledynowy, a w smaku są kwaskowate. Idealnie nadają się do bieżącego spożycia, a także do produkcji dżemów. Niestety, papierówka jest podatna na choroby typu mączniak i rak. Najlepiej rośnie w towarzystwie odmian: Gloster, Delikates, Shampion.

Jabłoń