Lobo to kanadyjska odmiana jabłoni powstała pod koniec XX wieku wskutek wolnego zapylenia jabłoni McIntosh.

Jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, Polsce i co ciekawe w Finlandii. W naszym kraju jest ceniona ze względu na walory smakowe. Jednakże, trzeba dodać, że Lobo nadaje się tylko do produkcji towarowej; zdecydowanie odradzana jest  uprawa amatorska. Jabłoń ta owocuje w połowie września. Jej plony są obfite i regularne. Ze zbiorem owoców nie należy zwlekać, ponieważ ma ona częste tendencje do całościowego zrzutu wydanych przez siebie owoców. Owoce Lobo są słodko-kwaskowate w smaku. Ponadto, są one duże, okrągłe i mają zielono-żółtą barwę. Dobrze znoszą transport, ale nie nadają się do przetworów. Lobo jest bardzo odporne na mróz, a średnio na choroby. Jest to także dobry zapylacz dla odmian jesiennych. Dobrze rośnie w towarzystwie odmian: Spartan, Jonathan, Cortland i Golden Delicious.

Jabłoń