Kronselka to letnia odmiana jabłoni wywodząca się z Francji. Wyhodowana została w 1869 roku.

Jej pochodzenie nie jest do końca określone, lecz współczesne badania mówią, iż jest to siewka Antonówki. W Polsce jest to mało popularna jabłoń, choć od czasu do czasu spotykana, szczególnie w starych sadach. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych o glebie żyznej, umiarkowanie wilgotnej o odczynie obojętnym. Odmiana ta owocuje obficie, ale raz na dwa lata. Owoce dojrzewają nierównomiernie. Ciężko określić w kiedy powinno zbierać się plony, ponieważ jest to uzależnione od pogody. Owoce duże, z reguły, można zbierać nawet pod koniec sierpnia bądź początkiem września; mniejsze natomiast dwa, trzy tygodnie później. Nie należy też zwlekać ze zbiorem, gdyż jabłka mają tendencję do opadania. Ich skórka ma nalot woskowy, a w smaku są słodko-kwaśne. Zastosowanie tych owoców jest szerokie; można je przeznaczyć na cele deserowe, ale także przetworzyć na kompoty, przeciery, soki i dżemy. Dużą zaletą jest wysoka zawartość witaminy C. Kronselka jest odmianą wytrzymałą na mróz. Niestety, jej odporność na choroby jest dość słaba. Dobrymi zapylaczami dla tej jabłoni są: Oliwka Żółta, Koksa Pomarańczowa, Spartan, Golden Delicious i Antonówka.                                                    

Jabłoń