Kosztela to odmiana jabłoni pochodząca z Polski. Dziś, po latach niepowodzenia, ta jabłoń ponownie wraca do łask.

Drzewa tej odmiany owocują obficie, lecz naprzemiennie. Plony nadają się do zbioru pod koniec drugiej połowy września. Niestety, owoce Koszteli mają tendencję do masowego i szybkiego opadania z drzew. Trzeba również dodać, iż nadają się one tylko do bieżącego spożycia. W przemyśle przetwórczym, z racji małej zawartości kwasów, są kompletnie bezużyteczne. Można je spożywać w październiku, a nawet listopadzie. Mają one intensywny, słodki smak. Ich ubarwienie jest zielone z lekko żółtym odcieniem. Zaletą Koszteli jest to, iż jest ona bardzo odporna na mrozy i choroby. Jej naturalnymi zapylaczami są następujące odmiany: Gloster, James Grieve i Wealthy. Ciekawostką jest fakt, że jabłoń ta zawdzięcza swoja nazwę królowi Janowi III Sobieskiemu. Początkowo jej owoce były określane terminem „kosztylki”, później funkcjonowała też nazwa „kosztele”.

Jabłoń