Jonagold to zimowa odmiana jabłoni powstała w 1943 roku w wyniku krzyżówki Jonathana i Golden Delicious.

Początkowo, zainteresowanie tą jabłonią było bardzo małe. Dopiero po testach, które wypadły zaskakująco dobrze, zaczęto uprawiać Jonagold na skalę towarową w Stanach Zjednoczonych, a później także i w Europie. Owocuje regularnie i obficie. Owoce tej odmiany dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie września i października. Dobrze trzymają się na drzewie. Ich powierzchnia jest nieznacznie pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem. W smaku przypominają nieco odmianę Golden Delicious, ale są trochę bardziej kwaskowate. Ich główne zastosowanie to produkcja różnego rodzaju przetworów. Jonagold nie nadaje się do posadzenia w miejscu zimnym i narażonym na gwałtowne i duże spadki temperatur. Jest to bowiem odmiana źle znosząca mróz. Z kolei jej odporność na choroby plasuje się na poziomie średnim. Najbardziej lubi towarzystwo takich odmian jak: Shampion, Gloster, Idared, Koksa Pomarańczowa, Melrose i Gala. Warto jednak zaznaczyć, iż sama w ogóle nie sprawdza się jako zapylacz.

Jabłoń