Idared to amerykańska zimowa odmiana jabłoni. Uzyskana na uniwersytecie w Idaho w wyniku skrzyżowania odmian: Jonathan i Wagener.

Popularna w Stanach Zjednoczonych, Europie Zachodniej, również w Polsce. Ze względu na łatwość w uprawie i łatwość przechowywania, sadzona głównie w sadach towarowych. Idared owocuje zwykle do trzeciego roku po zasadzeniu. Plony wydawane przez tą odmianę są obfite i regularne. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie października. Jak już wcześniej wspomniano, ceni się je za niezwykle wartości przechowawcze. W kontrolowanych warunkach mogą zachować swoją jakość nawet przez rok. Stosuje się je głównie w produkcji przetworów. Owoc Idared jest średni i ma czerwoną barwę. Jego miąższ jest twardy, mało soczysty i kwaskowaty. Jabłonki Idared są odporne na mróz. Jednakże, ze względu na wysoką podatność na choroby, nie zaleca się jej do  uprawy amatorskiej. Odmiana ta w dużej mierze samopylna, jednak można posadzić ją w towarzystwie innych odmian, takich jak: Cortland, James Grieve, Szampion i Ligol.

Jabłoń