Gala to nowozelandzka odmiana jabłoni, uzyskana poprzez krzyżówkę odmian Golden Delicious i Kidd’s Orange Red.

W Europie długo musiała zabiegać o swoją popularność. Także i w Polsce jest coraz bardziej pożądana, a to ze względu na duży popyt tych jabłek. Idealnie nadaje się do uprawy w sadach towarowych. Sadząc Galę, powinniśmy pamiętać, iż lubi ona gleby żyzne, lekko wilgotne i lekko kwaśne oraz stanowiska nasłonecznione. Jej zaletą jest szybki okres owocowania – już na drugi rok od posadzenia. Plonowanie jest regularne i obfite. Kłopotliwe jest ,natomiast, ustalenie dobrego terminu do zbioru owoców. Można je zbierać już w pierwszej połowie września – wtedy bowiem osiągają one dojrzałość zbiorczą. Z kolei, gdy przetrzyma się je do drugiej połowy września, urosną większe i bardziej okazałe. Będzie to miało jednak swoje negatywne konsekwencje; owoce będą wtedy bardziej narażone na pękanie skórki, poza tym spadną ich właściwości przechowawcze. Owoc Gali jest zazwyczaj mały bądź średni, a jego skórka pokryta jest pomarańczowo-czerwonym nalotem. Dużym jego atutem jest chrupki, soczysty i słodki miąższ. Stąd też duża popularność Gali. Owoce tej jabłoni nadają się zarówno do celów deserowych jak i przetwórczych. Można też je suszyć. Gala lubi ciepło, więc źle znosi mrozy. Jej odporność na choroby jest średnia. Najlepiej sadzić ją w towarzystwie następujących odmian: Melrose, Rubinette i James Grieve.

Jabłoń