Freedom to amerykańska odmiana jabłoni powstała w latach 80. XX wieku. Mimo licznych zalet, w Polsce uprawiana tylko amatorsko.

Do prawidłowego rozwoju potrzebuje stanowiska słonecznego i dość żyznej, wilgotnej gleby. Odmiana ta plonuje regularnie i obficie. Zbiór jej plonów następuje zwykle na przełomie września i października. Owoc Freedom jest dużej bądź średniej wielkości, ma kulisty kształt z wyraźnie zaznaczonym wierzchołkiem. Ponad połowa jego powierzchni jest pokryta karminowym rumieńcem. W smaku lekko aromatyczny i smaczny. Ogólnie rzecz biorąc, walory smakowe tych jabłek są cenione bardzo wysoko. Mogą być one wykorzystane w celach deserowych, idealnie nadają się do produkcji soków i przecierów. Dobrze znoszą transport, ale nie nadają się do dłuższego przechowywania. Freedom to odmiana dość odporna na mróz, ale wiosenne przymrozki mogą stanowić dla niej pewne zagrożenie. Jeśli chodzi o choroby, to główna zaletą tej odmiany jest doskonałą wytrzymałość na parcha; na inne choroby bardziej podatna. Odmiana obcopylna – najlepiej rośnie w towarzystwie odmian takich jak: Idared, Gala, James Grieve, Globster. Liberty i Shampion.

Jabłoń