Cortland to wczesnozimowa amerykańska odmiana jabłoni uzyskana poprzez skrzyżowanie odmian McIntosh oraz Ben Davis.

Aktualnie, ze względu na jej nieprzydatność do uprawy amatorskiej a także wysokich wymagań pielęgnacyjnych, staje się coraz mniej popularna. Lubi nasłonecznione stanowiska. Owocuje corocznie, a jej owoce zbierane są na przełomie września i października. Owoce tej odmiany pokryte są w całości wiśniowym rumieńcem, czasem bywają spłaszczone i mają baryłkowaty kształt. Ważną cechą jabłek Cortland jest to, iż po przecięciu, nie ulegają one brązowieniu. To z kolei sprawia, że są one bardzo cenione w przetwórstwie. Produkuje się z nich chipsy jabłkowe. Poza tym, jest to odmiana deserowa, a owoce można spożywać na bieżąco. Kolejną zaletą tych jabłek jest ich duża wytrzymałość na transport – dzięki temu chętnie są one sprowadzane do Europy Wschodniej. Największa wada tej odmiany to średnia wytrzymałość na choroby. Z kolei dobrze znosi ona niskie temperatury. Zapylaczami odmiany Cortland są: Lobo, Spartan, Koksa Pomarańczowa, Jonathan i Oliwka Żółta.

Jabłoń