Antonówka Zwykła to stara jesienna odmiana jabłoni pochodzenia rosyjskiego. Aktualnie uprawiana w krajach nadbałtyckich, w chłodnych rejonach Rosji, a także na Białorusi.

Najlepszym miejscem do posadzenia Antonówki jest stanowisko słoneczne o glebie lekko kwaśnej. Antonówka owocuje obficie jeśli jest odpowiednio pielęgnowana, a jej owoce można zbierać już na przełomie sierpnia i września. Są one zielonożółte, średnie, spłaszczone a w smaku kwaskowate. Nie nadają się do zbyt długiego przechowywania, ale z racji dużej zawartości pektyn i kwasów są bardzo cenione w przemyśle przetwórczym. Największym atutem tej odmiany jest jej wyjątkowa wytrzymałość na mrozy. Odporna także na choroby grzybowe. Jej minusem jest to, że źle znosi suszę. Jabłoń ta jest obcopylna, a jej zapylaczami są: Oliwka Żółta, Wealthy czy James Grieve.

Jabłoń