Lukasówka to stara, francuska odmiana gruszy, która wyrosła w lesie. W roku 1874, została znaleziona w miejscowości Blois jako przypadkowa siewka.

Jest to odmiana późnojesienna, bardzo rozpowszechniona w Polsce. Jeśli chodzi o uprawę to nie ma ona zbyt wygórowanych wymagań. Lubi miejsca nasłonecznione o glebie piaszczystej. Lukasówka plonuje średnio obficie, ale corocznie. Jej owoce nadają się do zbioru przeważnie na przełomie września i października. Niestety, mają one tendencję do opadania z drzew. Są one duże, a ich żółto-zielona skórka pokryta jest delikatnym karminowym rumieńcem. Ich smak jest słodko-winny, lekko aromatyczny. Nadają się do bieżącej konsumpcji, a także produkcji ciast. Odmiana ta jest dość kapryśna w utrzymaniu. Jej odporność na mróz i choroby jest, ogólnie mówiąc, średnia. Do bardziej obfitego owocowania, potrzebuje sąsiedztwa innych grusz takich jak: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Trewinka czy Komisówka.

Gruszka sadzonki drzewka