Bonkreta Williamsa to odmiana gruszy pochodząca z Anglii; była ona znana już pod koniec XVIII wieku. Najpierw uprawiana w Anglii, następnie w Stanach Zjednoczonych, a także i w Europie.

W Polsce jest dość popularna, choć nie aż tak jak inne odmiany. Najlepiej rośnie na stanowiskach osłoniętych od zimnych wiatrów. Jej ulubioną ziemią jest gleba przepuszczalna, ciepła o lekko kwaśnym odczynie. Owocuje corocznie i obficie. Plony zbierane są zazwyczaj w drugiej dekadzie września. Owoce Bonkrety Williamsa są średnie bądź duże, a ich skórka ma kolor zielonożółty. Widoczny jest także na niej delikatny pomarańczowy nalot. Ceni się je za ich masłowy, delikatny i winno-słodki smak. Dobrze znoszą transport, jednak nie nadają się do przechowywania. Stosuje się je w produkcji soków, odżywek dietetycznych czy wódek. Sporym problemem w utrzymaniu tych grusz może być ich wyjątkowa wrażliwość na mróz, a także średnia odporność na choroby. Bonkreta Williamsa to odmiana obcopylna, najlepiej rośnie w sąsiedztwie takich grusz jak: Paryżanka, Faworytka, Komisówka czy Konferencja. Warto dodać, iż sama jest doskonałym zapylaczem dla innych odmian.

Gruszka sadzonki drzewka