Bera Hardy to francuska jesienna odmiana gruszy powstała w XIX wieku. W Polsce bardzo popularna, chętnie uprawiana ze względu na smak i wygląd.

Nadaje się do uprawy amatorskiej i towarowej. Najlepiej rozwija się na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru, o glebie: ciepłej, żyznej i umiarkowanie wilgotnej. Zaleca się, by tę gruszę sadzić w cieplejszych rejonach kraju. Owoce tej odmiany nadają się do zbioru już na początku września. Zbiór musi być szybki, gdyż szybko opadają z drzew. Są one średnie bądź duże, ich kształt stożkowy albo jajowaty, a barwa zielonkawo żółta pokryta dodatkowo złoto różowym rumieńcem. W smaku winno-słodkie, masłowe. Przeznacza się je głównie na kompoty i susze. Minusem tej odmiany jest słaba odporność zarówno na mrozy jak i choroby. Najlepiej rośnie w towarzystwie odmian kwitnących w tym samym lub podobnym czasie. Są to: Bonkreta Williamsa, Konferencja, Komisówka i Faworytka.

Gruszka sadzonki drzewka