Summit to czereśnia kanadyjskiego pochodzenia, powstała w drugiej połowie XIX wieku w wyniku połączenia odmian: Van i Sam.

Wykorzystuje się ją zarówno w celach przetwórczych, jak i deserowych Najlepszym miejscem do uprawy tej czereśni będą stanowiska słoneczne, nieosłonięte z glebą piaszczysto-gliniastą i umiarkowanie wilgotną o odczynie obojętnym. Odmiana ta owocuje corocznie i bardzo obficie. Okres zbiorów przypada na druga połowę lipca. Charakterystyczną cechą owoców Summit jest ich wielkość. Ich ubarwienie jest natomiast ciemnoczerwone, ale tylko w wypadku, gdy osiągną pełną dojrzałość. Największym plusem tej odmiany jest bardzo wysoka odporność na mrozy i choroby. Czereśnie te dobrze znoszą transport. Niestety łatwo ulegają procesowi pęknięcia. Odmiana obcopylna, potrzebuje ona obecności wielu zapylaczy w postaci innych odmian: Lapins, Bing, Van czy Lambert.