Vega jest to czereśnia pochodząca z Kanady otrzymana na skutek skrzyżowania odmian: Bing i Victor.

Ze względu na jej wyjątkową tendencję do pękania, jej wartość produkcyjna jest oceniana słabo. Mimo to jest ceniona przez konsumentów. Powodem takiego stanu rzeczy jest specyficzny żółty kolor owoców. Owoce gotowe są do zbioru już pod koniec czerwca bądź na początku lipca. Są one duże i bardzo smaczne. Przy ich zbiorze trzeba być bardzo uważnym, gdyż są one bardzo delikatne i wrażliwe na urazy. Vega preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, niekwaśne i mało wilgotne. Odmiana ta charakteryzuje się dużą odpornością na mrozy i choroby. Z chorób, jedynie brunatna zgnilizna drzew pestkowych może stanowić dla niej zagrożenie. Na tę dolegliwość będą wymagane staranne opryski. Najlepszymi zapylaczami dla tej czereśni będą odmiany: Hedelfińska oraz Karesova.

Brzoskwinia