Porzeczka pienna (czarna i czerwona)

Na świecie możemy spotkać ponad 150 różnych gatunków porzeczek – szczególnie w rejonach północnej półkuli, gdzie panuje umiarkowany klimat. W Polsce na dziko można zaobserwować 6 gatunków porzeczek. Gatunki sadownicze są odporne na mróz, a niektóre sadzi się ze względów estetycznych. Roślina najlepiej rozwija się w glebach wilgotnych i nasłonecznionych. Owoce porzeczek są kuliste – ich kolor zależy od gatunku i może być np. czerwony, czarny lub biały. Skórka ma lekki połysk. W środku owocu znajdują się małe nasionka.

Porzeczki pienne są chętnie wybierane ze względu na stosunkowo prostą uprawę, wysoką zdrowotność oraz obfite coroczne plony. Ponadto mogą stanowić wspaniałą ozdobę ogrodu. Mogą być sadzone nawet w małych przydomowych ogródkach oraz na balkonach czy tarasach, jeśli zdecydujemy się umieścić je w pojemnikach. W odróżnieniu od porzeczki krzaczastej, korona porzeczki piennej jest bardziej zwarta. Tym samym wyróżniają się pod względem estetycznym i często stosowane są w projektach dekoracji ogrodów.

Polacy szczególnie cenią sobie czerwone i czarne odmiany porzeczek ze względu na ich wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz szerokie zastosowania. Można robić z nich rozmaite przetwory, nalewki czy po prostu zjadać bezpośrednio z krzewu.

Najpopularniejsze odmiany czarnej porzeczki to: Ben Alder, Ben Nevis, Ben Tirran, Bona, Ojebyn, Narve Viking, Ometa, Ores, Ruben, Silvergieters, Tiben, Tisel, Titania, Wellington XXX, Wernisaż, Fertodi-1, Jonova, Kristine

Pośród gatunków czerwonych porzeczek najchętniej wybierane są następujące odmiany: Detvan, Erstling aus Vierlanden, Jonkheer van Tets, Holenderska, Franken Wonder, Jola, Losan, Rolan, Rondom, Rosetta, Rovada, Tatran, Telake, Witan

Porzeczka krzaczasta (czarna i czerwona)

Porzeczka występuje głównie na północnej półkuli na obszarach o umiarkowanym klimacie. Istnieje aż ponad 150 gatunków porzeczek, ale w Polsce “na dziko” spotkamy zaledwie 6. Krzewy porzeczki mogą osiągać aż do 3 metrów wysokości. Posiadają zielone ulistnienie. Ich owoce rosną zbite w długich gronach, są niewielkie, mają okrągły kształt, ich skórka jest połyskliwa o barwie najczęściej czerwonej, czarnej, białej lub innej – w zależności od gatunku. Zwykle owocuje w drugiej połowie lata. Sadzić ją należy w glebie wilgotnej i na stanowiskach o dużym nasłonecznieniu – to zapewni obfite plony co roku.

Porzeczka krzaczasta

Sadzonki porzeczki krzaczastej mają zazwyczaj ok. 60 cm. Ze względu na wczesny okres wegetacji powinno się je sadzić późną jesienią lub wczesną wiosną. Ważne, żeby pamiętać o nasadzeniu ich kilka cm głębiej niż były posadzone w szkółce. Takie rozwiązanie wspomaga rozrost systemu korzeniowego. Porzeczka krzaczasta w odróżnieniu od porzeczki piennej ma nieco mniej zwartą koronę i rozrasta się szerzej.

Do najczęściej spotykanych odmian porzeczek czerwonych zaliczamy: Rolan, Rondom, Rosetta, Detvan, Rovada, Tatran, Telake, Witan, Erstling aus Vierlanden, Franken Wonder, Jola, Losan, Jonkheer van Tets, Holenderska. Natomiast pośród odmian porzeczki czarnej: Titania, Wellington XXX, Wernisaż, Fertodi-1, Jonova, Ben Tirran, Bona, Ojebyn, Narve, Viking, Ometa, Tiben, Tisel, Kristine, Ben Alder, Ben Nevis, Ores, Ruben, Silvergieters.